EU je konec leta 2021 beležila zmanjšanje gospodarske rasti

EU je konec leta 2021 beležila zmanjšanje gospodarske rasti

Do precejšnje upočasnitve gospodarske rasti je prišlo v Nemčiji, ki je največje evropsko gospodarstvo, saj je imela država težave pri pridobivanju delov, kar je omejevalo njeno izvozno močno proizvodno gospodarstvo. Nekoliko višjo rast so beležile Francija, Španija in Italija.

Po podatkih statistične agencije EU, je gospodarska rast v 19 državah, ki uporabljajo evro, v Q4 2021 dosegla 0,3 %, medtem ko je bila rast v Q3 2021 2,2 %.

V celotnem letu 2021 je gospodarska rast teh 19 držav dosegla 5,2 %. Rast je bila nižja kot v ZDA, kjer je okrevanje gospodarstva po pandemiji potekalo hitreje kot v Evropi. ZDA so lani namreč beležile 5,7 % gospodarsko rast. Po mnenju ekonomistov je ameriško gospodarsko rast spodbudil sorazmerno večji delež zvezne porabe za spodbude kot v Evropi.

V ZDA je bila lani proizvodnja že za 3 % večja kot pred pandemijo, medtem ko je v Evropi šele dosegla raven pred pandemijo.

Glavni razlogi za upočasnitev gospodarstva v Evropi so velik porast okužb s COVID-19, kar je posledično povzročilo nove omejitvene ukrepe in odvrnilo potrošnike pri porabi denarja, težave v dobavnih verigah, zaradi katerih izvozno usmerjen proizvodni sektor evrskega območja ne more izpolnjevati naročil, ter višje cene energentov, ki obremenjujejo podjetja in potrošnike.

Podjetja so v zadnjem valu pandemije pokazala nekoliko večjo odpornost, kar je pomagalo preprečiti, da bi evrsko območje padlo v recesijo, hkrati pa ohranilo brezposelnost na 7,2 %. Toda počasnejšo gospodarsko rast spremlja tudi višja inflacija, ki erodira zvišanje plač. To pa prispeva k znatnemu zmanjšanju kupne moči potrošnikov in zavira obete za rast.

Gospodarstvo Nemčije, ki je gonilna sila evrskega območja, se je v Q4 2021 skrčilo za -0,7 %. Če bo rast v prvih treh mesecih letošnjega leta ponovno negativna, bo država zapadla v recesijo. Dve zaporedni četrtletji upada proizvodnje je namreč ena od definicij recesije.

Drugo veliko gospodarstvo v evrskem območju, Francija je v Q4 2021 zabeležila 0,7 % gospodarsko rast v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. V celotnem letu 2021 je gospodarska rast dosegla 7 %, kar je največ po letu 1969. Dober rezultat je posledica močne potrošniške porabe in storitev v Q3 2021, saj so se številne dejavnosti nadaljevale tudi v času pandemije.

Evropa pa se sooča tudi z negotovostjo zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino. Napetosti so povzročile nenavadno visoke cene zemeljskega plina v Evropi, saj je Rusija njena glavna dobaviteljica, zaloge plina na celini pa so majhne. Rusija pravi, da je izpolnila svoje dolgoročne pogodbe o dobavi, analitiki pa domnevajo, da bi se lahko kakršne koli sankcije, ki bi jih uvedle ZDA ali EU, izognile neposrednemu vplivu na rusko energijo.

Analitiki predvidevajo, da se bo gospodarska rast v evrskem območju v Q2 2022 okrepila, saj naj bi se težave v dobavni verigi postopoma umirile.

 

Viri: Factiva, The Associated Press, Toronto Star Newspapers Limited