V 2022 napovedana rast povpraševanja po predelanih živilih

V 2022 napovedana rast povpraševanja po predelanih živilih

Leto 2022 bo po napovedih analitikov prelomno za izdelke iz predelanih živil, tako v smislu povpraševanja kot investicij.

Potrošniki vse bolj povprašujejo po recikliranih živil, saj se zavedajo okoljskih in gospodarskih učinkov zavržene hrane in izgub. Proizvajalci hrane vlagajo v predelano hrano, saj jim ta pomagajo pri doseganju njihovih trajnostnih ciljev. Z ustvarjanjem izdelkov visoke vrednosti z uporabo odpadkov, recikliranje pomaga tudi živilski industriji pri prehodu na krožno gospodarstvo.

V ZDA je za več kot 8 mlrd USD pridelka nepredelanega ali neprodanega iz estetskih razlogov. Približno 28 % površine kmetijskih zemljišč gre za hrano, ki je nikoli ne zaužijemo, medtem ko živilski odpadki in izgube samo v ZDA povzročijo 4 % toplogrednih plinov.

Uvedba novih izdelkov in standardov bo veliko pripomogla k rasti tega segmenta. Združenje za predelano hrano (Upcycled Food Association -UFA) je pred letom dni uvedlo prvo certifikacijsko shemo za predelane sestavine in živila. Letos prihaja na trg veliko novih certificiranih izdelkov. Certificirani izdelki imajo logotip UFA Upcycled Certified. Družbe ReGrained, TakeTwo Foods, Imperfect Foods, CometBio in Pulp Pantry pa so le nekatere od prvih uporabnikov.

Tudi trgovci z ekološko hrano vse bolj povprašujejo po predelanih živilih in jih vključujejo v svoj prodajni program.

Sprva so predelano hrano na trg lansirali le manjši ponudniki. V zadnjih 18 mesecih pa so v takšne izdelke začele vlagati tudi večje družbe, kot so Barry Callebaut, Dole, Mondelez Foods, Del Monte in Target. Mednarodni proizvajalec čokolade, Barry Callebaut, je predstavil nove izdelke Cabosse Naturals, katerih sestavine so narejene s predelavo kakavovih sadežev, ki bi jih sicer zavrgli. Izdelki Cabosse Naturals so za to inovacijo prejeli nagrado Sustainable Ingredient na podelitvi nagrad za trajnostno hrano 2021.

Trend predelane hrane je prisoten tudi v Avstraliji, na Novi Zelandiji, Na Japonskem, V Južni Koreji in drugod po svetu. Nastajajo številni novi izdelki, kot so na primer jedilno olje iz lupin kozic in kisa na osnovi morskih alg, trajnostni krekerji, narejeni iz glav kozic in ostankov udon rezancev, moka iz piva in stranskih proizvodov sikhye, energetske ploščice iz odpadnega sadja in podobno.

Predelana hrana je pritegnila tudi pozornost finančne skupnosti, saj so zagonska podjetja, ki proizvajajo izdelke iz predelane hrane, že prejela številne naložbe. Podjetje Rind Foods, ki ima sedež v New Yorku, je junija 2021 prejelo 6,1 mio USD naložb. Podjetje izdeluje prigrizke iz suhega sadja skupaj z olupki. Podjetje navaja, da vsako leto prihrani več kot 120.000 USD pri olupkih sadja, ki bi sicer končali na odlagališču.

Tudi dansko zagonsko podjetje Kaffe Bueno je pred dobrim letom prejelo več kot 1,2 mio USD začetnega financiranja. Kapital bo namenjen povečanju proizvodnje predelane moke iz izrabljene kavne usedline.

Podobne izdelke iz predelane hrane ima tudi družba Danone NA . Njen grški jogurt Two Good je že postal blagovna znamka vredna 200 mio USD. Jogurt je bil predstavljen januarja 2019 in uporablja neuporabljene limone in buče.

Združenje Upcycled Food Association, Pulp Pantry, Take Two Foods, Re-Grained in Danone NA, so le nekateri izmed prvih ponudnikov, ki bodo svoje izkušnje o predelani hrani delili na prihajajočem srečanju Sustainable Foods Summit, ki bo preko spleta potekal od 24. do 27. januarja 2022.

Viri: Factiva, Food & Beverage News