Alžirija bo povečala izvoz plina v Slovenijo

Alžirija bo povečala izvoz plina v Slovenijo

Alžirija je v zadnjih mesecih okrepila svoj položaj v EU zaradi naraščajočega izvoza plina na celino

Alžirija je bila stalna dobaviteljica plina Sloveniji v obdobju 1992 - 2012, preden je Slovenija prešla na poceni ruski plin. Alžirija se je Sloveniji po novem dogovoru pokazala kot potencialna zamenjava za Rusijo.

V okviru novega sporazuma bo Alžirija dobavljala zemeljski plin Sloveniji med 1. januarjem 2023 in 31. decembrom 2025 po Trans-mediteranskem plinovodu, ki že dobavlja plin Italiji prek Tunizije.

Alžirija bo v skladu s sporazumom Sloveniji zagotovila 300 mio m3 zemeljskega plina na leto. S tem bo Slovenija pokrila približno tretjino letne porabe plina v državi, ki znaša 900 mio m3 na leto.

Plinovod TransMed ima letno zmogljivost 34 mlrd m3, zato bo po ocenah EIU Alžirija lahko izpolnila pogoje dogovora glede na trenutne proste zmogljivosti plinovoda ter glede na naraščajočo proizvodnjo plina v prihodnjih letih.

Alžirija je v zadnjih mesecih okrepila svoj položaj v EU zaradi naraščajočega izvoza plina na celino. Alžirija je največja izvoznica zemeljskega plina v Afriki, velika večina plina pa je namenjena državam EU. Alžirija je postala tudi glavna dobaviteljica plina Italiji in je vse bolj pomembna za energetsko varnost južne Evrope.

The Economist Intelligence Unit (EIU) napoveduje, da se bo alžirski izvoz plina v Italijo v letu 2022 povečal za približno 20 %, na 25 mlrd m3, z 21 mlrd m3 v letu 2021.

Alžirija je od septembra tudi glavna dobaviteljica plina Španiji, zaradi manjšega uvoza plina od drugih dobaviteljev. Kljub temu so ZDA leta 2022 ostale vodilni dobavitelj zemeljskega plina Španiji prek tankerjev za utekočinjen zemeljski plin.

Napovedi

Obeti za alžirski sektor ogljikovodikov so srednjeročno dobri, spodbujata jih naraščajoča proizvodnja zemeljskega plina in izvoz na evropske trge. Vendar pa bo sposobnost Sonatracha, da znatno poveča proizvodnjo plina, v kratkem kljub temu omejena z omejitvami zmogljivosti.

EIU napoveduje, da se bo proizvodnja plina v Alžiriji leta 2023 povečala za 6,6 % na 144 mlrd m3, s 135 mlrd m3 leta 2022, kar bo pomagalo izpolniti nedavne dogovore z državami EU.

Alžirski izvoz plina se bo srednjeročno nadaljeval, saj si bo Evropa prizadevala najti alternativne vire energije, kar bo povečalo prihodke od izvoza. Sonatrachova pogodba s Slovenijo bo dodatno okrepila odnose z evropskimi državami in podprla naložbene možnosti v Alžiriji, predvsem v energetskem sektorju.

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit, EnergyWorld