Priložnosti na gradbenem trgu v Nemčiji

Priložnosti na gradbenem trgu v Nemčiji

Analitiki ResearchandMarkets ocenjujejo, da se bo vrednost gradbene industrije v Nemčiji letos povečala za 11,1 % in dosegla 261,24 mio EUR.
V obdobju 2022-2026 naj bi nemški gradbeni sektor rasel po 6,3 % povprečni letni stopnji in v letu 2026 dosegel vrednost 333,92 mio EUR.

Rast gradbenega sektorja v Nemčiji spodbujajo vladni programi cenovno dostopnih stanovanj. Nemška vlada si je kot eno glavnih vladnih prioritet zastavila gradnjo cenovno dostopnih stanovanj.Vlada namerava vsako leto zgraditi 400.000 novih stanovanjskih enot, od tega 100.000 javnih in subvencioniranih. To je več kot 50.000 enot v primerjavi s trenutnim ciljem in skoraj 100.000 več od tistega, kar je nemški gradbeni industriji uspelo zgraditi do novembra 2021.

Poleg tega je vlada znatno povečala subvencije za cenovno dostopna stanovanja. Da bi zagotovila izpolnjevanje novih ciljev glede dostopnih stanovanj, je vlada ustanovila tudi novo ministrstvo, ki bo nadzorovalo razvoj v sektorju.

Glede na migracijske trende v državi naj bi Nemčija v naslednjem desetletju ali še dlje potrebovala vsaj 400.000 novih stanovanj vsako leto. Analitiki napovedujejo, da bo vlada zaradi naraščajoče migracije in potrebe po novih stanovanjskih enotah, v prihodnje dajala cenovno dostopnim stanovanjem še večji poudarek, saj želi še naprej podpirati rast industrije s kratkoročne do srednjeročne perspektive v državi. Zato analitiki napovedujejo pozitivne obete za sektor stanovanjske gradnje v Nemčiji za vsaj prihodnji dve leti.

V Nemčiji so se v Q3 2021 začele gradbene dejavnosti več infrastrukturnih projektov. Nekateri od pomembnih infrastrukturnih projektov, ki so že v gradnji, vključujejo kampus berlinskega podatkovnega centra, digitalni park Fechenheim, ladjedelnico Kieler Forde in kampus osrednje bolnišnice Lorrach.

Viri: Factiva, Business Wire , ResearchandMarkets